Svéd gombasaláta 1.recept:
Elsőként egy edényben forraljunk vizet és dobjuk bele a paradicsomokat 1 percre, majd húzzuk le a héjukat és vágjuk apró darabokra úgy, hogy a száránál lévő keményebb részt kivágjuk.Ezután jöhet a vöröshagyma, fokhagyma aprítása és a gomba szeletelése. Olivaolajat melegítünk és üvegedre pároljuk benne a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát és nagyobb lángon elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, paradicsompürét, a citrom reszelt héját és levét. Hozzáadjuk a babérlevelet, sót, borsot, fűszereket és kevés cukrot is, majd sűrűre fűzzük. Pár órára behűtjük és pirítóssal tálaljuk.
Svéd gombasaláta 2.recept:
-
A hagymát apróra vágjuk, a gombát pedig legyaluljuk vagy nagyon vékony szeletekre vágjuk.
-
Az olajban a hagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát.
-
Ekkor történik a fűszerezés is: sózzuk, borsozzuk, megszórjuk cukorral és citromlevet csöpögtetünk rá.
-
Addig pároljuk, míg a gomba összes leve elillan, ekkor hozzáadjuk a paradicsomszószt.
-
Még néhány percig együtt pároljuk őket, megkóstoljuk, és ha kell, utólag is ízesítjük.
-
Megszabadítjuk a babérlevelektől, majd jól behűtve tálaljuk.
Svéd gombasaláta 3.recept:
A hagymát finomra kockázzuk, az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát és a paradicsompürét. A fűszerekkel ízesítjük, és lassú főzés mellett lassan hozzáadjuk a bort. Ha nem elég pikáns, citromlevet adhatunk hozzá. A végén finomra vágott petrezselyemmel összeforraljuk. Jó étvágyat!
Kijevi jércemell burgonyapürével, mandulás őszibarackkal 1.recept:
1. Fűszervajas töltelékhez a sajtot lereszeljük (én személy szerint a legkisebben szoktam lereszelni, de sokan a nagylukúval csinálják), ezután jól összegyúrjuk a vajjal, kevés sót, az apróra vágott petrezselyem zöldet és reszelt szerecsendiót adunk hozzá. Ezután újra összekeverjük jó alaposan, és amíg a húst előkészítjük, hűtőben tároljuk
(kb. 15 perc az elkészítési ideje + 5-6 perc a hűtőben).
2, A csirkemellbe egy hegyes, vékony pengéjű késsel óvatosan, kb. a közepénél beleszúrunk, de vigyázva, hogy a mellfilé ne lukadjon át. Az ujjunkkal kicsit kitágíthatjuk a bevágott részt.
3, Ha ez megvan, akkor a fűszervajas tölteléket kivesszük a hűtőből, és egy sima csőfejes nyomózsákba helyezzük, ezután a mellfilékbe óvatósan belenyomjuk a fűszervajas tölteléket, és a végén egy fogpiszkálóval a bevágott résznek a végét lezárjuk, hogy sütés közben a fűszervaj ne jöjjön ki.
4, Duplán panírozzuk (liszt > tojás > morzsa > tojás > morzsa), lényeges, hogy mindenhol jól fedje a panírozás. Utána hűtőbe tesszük kb. 20z percre, hogy a vaj visszadermedjen (amikor összegyúrjuk, a kézmelegtől meglágyul), és a panír is kicsit megkeményedjen rajta.
5, 160 fokra melegített bő olajban lassan pirosra sütjük. Húsvillával (vagy bármi mással) nem szabad megszúrni, mert kifolyik a tölteléke.
6, Sült krumplival, rizzsel (rizi-bizivel), krumplipürével, vagy akár ezekből vegyes körettel tálaljuk.
Kijevi jércemell burgonyapürével, mandulás ősziobarackkal 2.recept:
A kicsontozott csirkemelleket kissé kiverjük, enyhén megsózzuk és félretesszük, amíg a tölteléket készítjük. A reszelt sajtot összegyúrjuk szobahőmérsékletű vajjal, a tojások sárgájával, közben sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemzölddel, snidlinggel fűszerezzük. A hússzeleteket megtöltjük ezzel a keverékkel, majd feltekerjük, a végeiket bedugjuk, hústűvel, fogpiszkálóval megtűzzük. A roládokat lisztbe, felvert tojásba és sajttal kevert zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban megsütjük. Vegyes zöldkörettel tálaljuk, apró idénygyümölccsel díszíthetjük. (Fontos, hogy a roládokat szépen eldolgozzuk, különben sütés közben a megolvadó sajt kifolyik. Eredetileg felszúrt csirkemellbe töltötték a sajtos masszát, de elterjedt egy a háziasszonyok számára könnyebben elkészíthető, feltekert változata is.)
Kijevi jércemell burgonyapürével, mandulás őszibarackkal 3.recept:
-
A csirkemelleket egy vékony, éles (filéző) késsel felszúrjuk a közepükön, és a lyukat kitágítjuk úgy, hogy a húst csak a kerete fogja össze, majd besózzuk..
-
A sajtot és a citromhéjat finom lyukú, a vajat vastag lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük, hozzáadjuk a fűszereket ésvisszatesszük a hűtőbe dermedni 20 percre.
-
A megdermedt vajat a csirkemellekbe töltjük, fogpiszkálóval összetűzzük és duplán bepanírozzuk (liszt, tojás, zsemlemorzsa, tojás, zsemlemorzsa), újra a hűtőbe tesszük hűlni.
-
Étolajat melegítünk, és a hús mindkét oldalát aranybarnára sütjük (vigyázva, nehogy megszúrjuk, mert kifolyik a töltelék.